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I. Identification: 

 

Name of Commentator / Company 

Ellen L. Kleinstuber / Infinity Actuarial Consulting LLC 

 
II. ASB Questions (If Any). Responses to any transmittal memorandum questions should be entered below. 

 

Question No. Commentator Response 

1 Please see my comments on section 3.1 with respect to what it means for an actuarial communication to be 
“recorded,” which is necessary to ensure clarity as to when an actuary should issue an actuarial report.  

2 Section 4.1 only applies to “actuarial reports” and not other actuarial communications, whereas sections 4.2 and 
4.3 apply to both actuarial communications and actuarial reports. If this is the intention, then it is clear. However, 
I believe some of the items addressed in section 4.1 should also be required of certain actuarial communications 
not documented through the issuance of an actuarial report. Please see my comments in Section IV for further 
discussion and a specific recommendation. 

 
III. Specific Recommendations: 

 

Section # 
(e.g. 3.2.a) 

Commentator Recommendation 
(Please provide recommended wording for any 
suggested changes) 

Commentator Rationale 
(Support for the recommendation) 

2.1 “Actuarial Communication – A written, oral, or 
electronic, or oral communication…” 

Both written and oral communications may be 
provided electronically, so it is preferable to list the 
two options to which “electronic” applies first. 

2.3 “Actuarial Report – An actuarial communication that 
the actuary issues in writing or another permanent 
form to support actuarial conclusions.” 

What constitutes a permanent form is too vague and 
thus not useful. For example, many consider email to 
be a “permanent” form of communication because it 
is in writing, yet anything transmitted electronically 
can be permanently deleted from an email account 
and the recipient’s backup file servers. If the 
intention is to convey a difference between hard 
copy (paper) and soft copy (electronic), then this is 
easily edited to reflect both options clearly. If there 
is a different intention, clearer language is required 
or a definition or example must be added to clarify 
what is “another permanent form”. 

3.1 “Clarity, Form, and Content – When issuing an 
actuarial communication, the actuary should take 
appropriate steps to ensure that it is clear and 
appropriate to the circumstances and its intended 
users and satisfies applicable ASOPs. When an oral 
actuarial communication is not recorded (for 
example, no audio recording or transcript), the 
actuary should consider following up with an 
recorded communicationactuarial report or other 
written or electronic actuarial communication.” 

What is meant by “recorded form” in this context is 
unclear. A clarifying example would be helpful. I 
presume the primary circumstance the ASB 
considers to not be “recorded” is an oral 
presentation. If there are other situations in mind, 
this section should be clearer about what it means 
for an actuarial communication to not be recorded. 

3.5 “intended users” should be bolded in the final 
sentence. 

The term “intended users” is defined in section 2 
and, for consistency, should be shown in boldface. 

3.6 “Actuarial Report – When issuing an actuarial 
communication that includes actuarial conclusions, 

I have three comments related to this section that 
are reflected in the proposed wording.  



Title of Exposure Draft: Proposed Revision of Actuarial Standard of Practice No. 41, Actuarial Communications (2nd 

Exposure Draft) 

Comment Deadline: March 15, 2025 

the responsible actuary should issue an actuarial 
report or confirm that an actuarial report has been 
or will be issued. An actuarial report may comprise 
one or several documents and may be in several 
different formats (such as formal documents, 
presentations, e-mail, paper, or websites). Where an 
actuarial report comprises multiple documents, the 
responsible should communicate which documents 
comprise the report. Unless otherwise disclosed, the 
responsible actuary or actuaries issuing the actuarial 
report will be assumed to have taken responsibility 
for all actuarial conclusions, material assumptions, 
and methods in the actuarial report.” 

 
First, section 4.1.a of the second exposure draft of 
ASOP No. 41 uses the phrase “responsible actuary” 
to describe the party that issues the actuarial report 
and I believe that language is appropriate to include 
in this section. 
 
Second, the language in section 3.2 of the current 
version of ASOP No. 41 that allows an actuarial 
report to be a collection of documents has proven to 
be an extremely useful tool for retirement actuaries. 
As an example, when asked to perform a plan design 
study or risk assessment, it is common to refer to the 
most recent actuarial valuation report to meet most 
of the disclosure requirements of ASOP No. 23 and 
27. Removing this language entirely from ASOP No. 
41 implies that this is no longer considered an 
appropriate practice. I encourage the ASB to 
reinstate this language (which I have 
edited/simplified). 
 
Finally, I note an inconsistency between the 
proposed language in section 3.6 regarding the 
assumption of responsibility when an actuarial 
communication or actuarial report is issued by more 
than one actuary and the language in section 3.23 of 
ASOP No. 6. ASOP 6 notes that “while each actuary 
may concentrate on his or her area of expertise 
during the project, the actuary (or actuaries) issuing 
the actuarial opinion must take professional 
responsibility for the overall appropriateness of the 
analysis, assumptions, and results.” [emphasis 
added] ASOP 6 does not leave open the possibility of 
an actuary taking responsibility for only a portion of 
an actuarial report. I encourage the ASB to reconcile 
this difference to provide consistent guidance or 
explain how the difference in approach between 
section 3.23 of ASOP No. 6 and this section of the 
proposed ASOP No. 41 are to be reconciled. 

4.1 “The actuary may choose to omit some any of the 
disclosures in (a) – (p) above when, in the actuary’s 
professional judgment, the intended users will be 
adequately informed about the basis for the 
actuarial conclusions that do not apply with respect 
to the actuarial conclusions in the actuarial report 
(as opposed to affirmatively stating the lack of 
applicability).” 

As worded, this sentence effectively negates the 
need for section 4.2 regarding deviation. If an 
actuary can exercise professional judgment to 
exclude an otherwise required communication, 
disclosing a deviation from the standard should 
never be necessary. 

4.1 “any conflict of interest that results from the 
responsible actuary not being financially, 
organizationally, or otherwise independent 
concerning the subject of the actuarial report” 
 

These disclosures are required by the current version 
of ASOP No. 41 and are important to retain in the 
updated standard. 
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“if applicable, the documents comprising the 
actuarial report” 

4.1.n.4 “the extent to which the actuary has reviewed the 
assumption or method for reasonableness and 
consistency with for the scope of the actuary’s 
assignmentpurpose of the actuarial report; and” 

Section 4.1.m refers to the “purpose of the actuarial 
report”. References throughout section 4.1n should 
be consistent, and of the various options used the 
language from 4.1.m provides reasonable clarity. 
 
I also note that similar language appears in section 
4.2 of ASOP No. 27, which became effective on 
January 1, 2025. Ideally, the language between 
section 4.2 of ASOP No. 27 and section 4.1.n of ASOP 
No. 41 would be harmonized so that actuaries 
performing work subject to ASOP No. 27 are not left 
to reconcile inconsistent wording. If the language 
used in ASOP No. 27 does not work in the context of 
other practice areas, it would be helpful to recognize 
that in the transmittal memo or response to 
comments to aid pension actuaries in understanding 
whether these requirements are intended to be 
different, or effectively the same. 

4.1.n.5 “one of the following: 
i. a statement that the actuary has reviewed 

the assumption or method and finds that it 
is reasonable and consistent with the scope 
of the actuary’s assignmentpurpose of the 
actuarial report; 

ii. a statement that the assumption or method 
does not significantly conflict with what, in 
the actuary’s professional judgment, would 
be reasonable for the purpose of the 
assignmentactuarial report; 

iii. a statement that the assumption or method 
significantly conflicts with what, in the 
actuary’s professional judgment, would be 
reasonable for the purpose of the 
assignmentactuarial report, how it conflicts, 
why it is still used, and a statement 
regarding the ability of the intended users 
to rely on the results in the report due to 
the conflicting assumption or method; or 

iv. a statement that the actuary was unable to 
judge the reasonableness of the assumption 
or method, why the actuary was unable to 
judge the reasonableness, and a statement 
regarding the ability of the intended users 
to rely on the results in the report due to 
the actuary’s inability to judge the 
reasonableness of the assumption or 
method.” 

As noted for 4.1.n.4, the language used with respect 
to “purpose” for prescribed assumptions set by 
another party should be consistent throughout 
section 4.1. 

 
IV. General Recommendations (If Any):   
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Commentator Recommendation 
(Identify relevant sections when possible) 

Commentator Rationale 
(Support for the recommendation) 

Add a new section 4.2, Required Disclosures in an Actuarial 
Communication: 
“Required Disclosures in an Actuarial Communication – When 
issuing an actuarial communication that is not in the form of 
an actuarial report, the actuary should include the disclosures 
required by sections 4.1.a, 4.1.c, 4.1.d, 4.1.e, 4.1.f, 4.1.g, 4.1.h, 
4.1.j, and 4.1.o. The actuary may choose to omit any of these 
items that do not apply with respect to the actuarial 
conclusions in the actuarial communication (as opposed to 
affirmatively stating the lack of applicability).”  
 
Renumber current sections 4.2 and 4.3 to 4.3 and 4.4, 
respectively. 

Some of the requirements in 4.1 should apply with respect to 
actuarial communications that do not take the form of an 
actuarial report. For example, I believe it is of critical 
importance for an actuary communicating an actuarial 
conclusion through an oral presentation to state any limitations 
or constraints on the use of the information provided and to 
disclose possible uncertainty or risk associated with the 
actuarial conclusions. Even if the intention is to follow up with 
an actuarial report that includes those disclosures, in the 
interim, the intended users of the oral communication could 
act on the actuarial conclusions stated without having the 
appropriate context. 

 
V. Signature: 

 

Commentator Signature Date 

Ellen L. Kleinstuber February 14, 2025 

 


