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I. Identification: 
 

Name of Commentator / Company 

Paul Conlin, FSA / CVS Health-Aetna 
 

II. ASB Questions (If Any). Responses to any transmittal memorandum questions should be entered below. 
 

Question No. Commentator Response 

6 I wonder if this standard should consider discontinued/runout blocks versus going-concern blocks of business. 
  
  

 
III. Specific Recommendations: 

 

Section # 
(e.g. 3.2.a) 

Commentator Recommendation 
(Please provide recommended wording for any 
suggested changes) 

Commentator Rationale 
(Support for the recommendation) 

   
   
   

 
IV. General Recommendations (If Any):   

 

Commentator Recommendation 
(Identify relevant sections when possible) 

Commentator Rationale 
(Support for the recommendation) 

Scope Section 1.2:  I found myself wondering why so many 
“standard does not apply” exceptions need to be included.   

Specific citations of ASOP No. 19 and ASOP No. 53 mean that in 
the future, this standard will need to be revisited everytime 
those standards (19/53) are amended or repealed. 

Scope Section 1.2, Paragraph 3—This paragraph in particular 
was awkward, in spite of (perhaps because of) its brevity.  It 
begs the question of why this specific scenario requires a 
“carve-out”.  And in any event, from a pure logic perspective, 
how can an actuary claim exemption from a standard based on 
the wording of that precise standard?  Isn’t that analogous to 
the Philosophy 101 paradox,  “This sentence is false.”? 

Can the drafters provide rationale for why this exemption is 
important enough to merit special treatment?: 
This standard does not apply when the actuary’s 
employer is the assuming entity and the actuary 
is pricing an underlying product on behalf of 
the ceding entity. 

 
V. Signature: 

 

Commentator Signature Date 

Paul Conlin, FSA, MAAA 08/20/2024 
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