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The following are my comments to the ASOP No. 6 Exposure Draft in the question and answer 
format requested by the ASB: 
 
Q1: Is the level of guidance and educational content appropriate? 
 
 Yes 
 
Q2: Is the distinction among retiree group benefits plan, benefit plan, and optional benefits helpful 
to the actuary or not? Could it be further clarified? 
 

Including a definition of “plan” in ASOP No. 6 will improve the standard. However, in my 
opinion, only one definition is required (or desirable). The normal connotation of “plan” 
includes not only the benefit structure, but eligibility, contribution requirements, etc. I 
would suggest the following: 

 
Retiree Group Benefits Plan – The plan specifying retiree group benefits including eligibility 
requirements, participant contributions, the design of the benefits being provided and the 
provisions related to the termination of benefits (highlighted text is added text) 

 
 Including the terms “benefit plan” and “optional benefits” are confusing, in my opinion. 
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Q3: Is the revised guidance regarding the use of the “community-rated concept” appropriate? Are 
there any challenges that an actuary could encounter in deriving age-specific claims costs for 
employers participating in fully pooled health plans covering active participants and retirees? For 
those respondents who can do so, please provide specific examples of any challenges encountered 
in obtaining information from managers of pooled health plans? 
 

Caveat on my comments - My comments on this question relate only to those situations 
where the actuary’s work product is intended for the purposes of complying with FASB 
and/or GASB OPEB financial reporting standards. Whether ASOP No. 6 should make a 
distinction between work products of this nature and other OPEB work products is not 
addressed in the following comments. 
 
Summary comment - I would delete all references to the change in treatment for 
community-rated plans being prompted by the discovery that a few large plans have 
indicated that they would make claims experience available. With this omission, I would 
fully support the revised guidance regarding the “community-rated concept”. 
 
Support for recommended deletion - The lack of claims experience was never the 
justification for the special community-rated plan treatment in FAS 106 (now FASB ASC 
715-60) or GASB 45/43. Nor was the lack of available claims experience the reason for the 
special treatment being awarded community-rated plans in the current version of ASOP No. 
6. In developing both FAS 106 and GASB 45, both accounting bodies considered the fact 
that in many cases, the actuary’s work is based on uncertainties. In both standards, it was 
held that a good attempt at a reasonable estimate is better than no estimate at all. The 
following from GASB 45, paragraph 78 is instructive:  
 
“…Uncertainly and the prospect of continual change obviously are factors that affect the 
ability to project future events with precision. However, the Board rejected the notion that 
those characteristics defeat the possibility or usefulness of measurements of OPEB 
obligations and costs, based on estimates at any given point in time, for financial reporting 
purposes. Nor does the inability to obtain a precise measure justify reporting as if no cost 
or obligation has been incurred prior to the distribution of cash. The Board continues to 
believe that a reasonable estimate based on available evidence and current expectations will 
provide more useful information than no estimate at all…..” 
 
It is for this reason that I believe including the comments related to newly discovered plans 
willing to share claims information does not add to the discussion but rather only muddies 
the waters.  
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Background information - The current special treatment of “community-rated plans” is 
clearly one of the most contentious aspects of both the OPEB accounting standards and 
ASOP No.6, in my opinion. I think that it is helpful to consider how the various accounting 
and actuarial standards and other literature related to such special treatment awarded 
community-rated plans has evolved over the last 20+ years. The following background 
information is provided for this purpose: 
 

 1. FAS 106, paragraph 10 (12/1990) – A postretirement benefit plan may be part of a 
larger plan or an arrangement that provides benefits currently to active employees as 
well as to retirees. In those circumstances, the promise to provide benefits to present 
and future retirees under the plan shall be segregated from the promise to provide 
benefits currently to active employees and shall be accounted for in accordance with 
the provisions of this Statement. 

 
 2. Q&A #11 of FAS 106 Implementation Guide (8/1993) - … In some situations, such 

as in a community-rated insurance plan that provides the type of benefits covered by 
the employer’s plan and in which the premium cost to the employer is based on the 
experience of all participating employers, the claims experience of a single employer 
generally will have little impact on its premium. Accordingly, in those situations a 
projection of future premiums based on the current premium structure and expected 
changes in the general level of healthcare costs may provide a reasonable estimate of 
the employer’s obligation…. 

 
 3. Paragraph 3.4.5 of ASOP No. 6 (12/2001) - ….The actuary should consider that the 

actual cost of health insurance varies by (age see section 3.4.7), but the premium 
rates paid by the plan sponsor may not. For example, the actuary may use a single 
unadjusted premium rate applicable to both active employees and non-Medicare-
eligible retirees if the actuary has determined that the insurer would offer the same 
premium rate if only non-Medicare-eligible retiree were covered. 

 
 4. GASB 45, paragraph 13.a(2) (6/2004) – When an employer provides benefits to both 

active employees and retirees through the same plan, the benefits to retirees should 
be segregated for actuarial measurement purposes, and the projection of future 
retiree benefits should be based on claims costs, or age-adjusted premiums 
approximating claims costs, for retirees in accordance with the Actuarial Standards 
Board8. However, when an employer participates in a community-rated plan, in 
which premium rates reflect the projected health claims experience of all 
participating employers rather than that of any single participating employer, and the 
insurer or provider organization charges the same unadjusted premiums for both 
active employees and retirees, it is appropriate to use the unadjusted premiums as the 
basis for projection of retiree benefits, to the extent permitted by actuarial 
standards9. (Both notes 8 and 9 refer to ASOP No. 6.) 
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 My comments  
 
 1. Similarity of language - Note the similarity of the language in paragraph 10 of FAS 

106 and the first sentence of paragraph 13.a(2) of GASB 45. The reason for the 
similarity is because both sections spell out a very important (maybe the most 
important) concept underlying the respective standard. If a retiree plan is to be 
accounted on an accrual basis, it is imperative that such plan, in all aspects, be 
segregated from the plan covering the active employees.  

 
 2. Basis of Q&A 11 of FAS 106 Implementation Guide  
 
  a. Underlying assumption - In speaking with members of the FASB technical 

support staff soon after the publication of the Implementation Guide, I was 
told that the assumption underlying the answer to Question 11 was that the 
community-rated plan used in the example based its rates on a population of 
retirees only. Unfortunately this premise was not included in the answer. As 
a result, Question 11 has been used to justify the use of community rates for 
FAS 106 purposes which were based on active and retiree experience. This is 
clearly inconsistent with paragraph 10 of FAS 106. 

 
  b. 0% credibility requirement – The special treatment granted community-rated 

plans is only available to plans that have 0% (or limited) credibility. While 
this implies that there is a credibility level at which the special treatment does 
not apply, Q&A #11 provides no guidance as to what such level would be. In 
any event, having one accounting standard for employers whose group health 
plan has no (or limited) credibility and a different accounting standard for all 
other employers does not seem to be consistent with my understanding that 
GAAP accounting applies to all employers, irrespective of how credible their 
experience is with respect to the other employers participating in the pool. 

 
 3. Paragraph 3.4.5 of ASOP #6 – The requirement to split apart the active employee 

and retiree plans (as required by the applicable FASB and GASB accounting 
standards) is not conditioned on the practices of insurance companies regarding 
retiree only coverage. Thus, in my opinion, the special treatment identified in the 
example of paragraph 3.4.5 of the current ASOP No. 6 is not consistent with the 
concept requiring active and retiree plans to be split apart. Please refer to the 
“Community-Rated Premiums” paragraph under the section “Measurement Using 
Premiums Rates” in Appendix 2 of the current ASOP No.6. Such paragraph includes 
a sentence that reads “If the insurer appears to be committed to continuing such 
subsidy for the retirees…….” It’s worthy to note that this sentence and the one 
following was deleted from the Exposure Draft, correctly, in my opinion as it is not 
the insurer but the active employees in the group who are subsidizing the cost of 
retiree coverage. This reasoning leads me to believe that the paragraph 3.7.8 
wording in the Exposure Draft is appropriate. 
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Q4. Are the changes to the standard to make it consistent with ASOP No. 4 appropriate? 
 
 Yes 
 
Q5. Are there any other areas in which the guidance should be revised? 
 
 None that I am aware of. 
 
I would be glad to discuss the above if there are any questions and/or comments. 
 
Sincerely, 
 

 
 

J. Richard Hogue, FSA, FCA, MAAA, EA 
 

JRH:wp 
 
 


